Thursday, 09-01-2025, 18:42 | Main | Registration | Login |
|
22. igra - imunitet - Forum
22. igra - imunitet
| |
GameHost33 | Date: Wednesday, 29-04-2020, 22:12 | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Game Host
Status: Offline
| Igra će početi u četvrtak u 20h.
|
|
| |
GameHost33 | Date: Thursday, 30-04-2020, 19:24 | Message # 2 |
Generalissimo
| Članovi plemena Zeta, dobrodošli na današnju igru za imunitet. Pobednik će osigurati plasman u top5 i imati 1/5 šansi da pobedi u ovoj sezoni.
Danas ćete se takmičiti u modifikovanoj verziji društvene igre "Kluedo".
Cilj igre je rešiti misteriju. Desilo se ubistvo, a vi trebate otkriti ubicu, oružje i prostoriju u kojoj se desilo ubistvo. Prva osoba koja to učini, osvaja imunitet.
Tabla za igru:
Ukupno u igri postoji 21 kartica:
6 kartica označava potencijalnog ubicu:
Mr. White Mr. Orange Mr. Pink Mr. Blue Mr. Brown Mr. Blonde
9 kartica označava potencijalnu prostoriju u kojoj se ubistvo desilo:
Kuhinja Spavaća soba Studio Trpezarija Bilijar sala Kupatilo Dnevna soba Hol Biblioteka
6 kartica označava potencijalno oružje ubistva:
Svećnjak Nož Metalna šipka Francuski ključ Pištolj Konopac
Nasumičnim odabirom, iz svake kategorije je uzeta jedna kartica i stavljena u kovertu. Te kartice predstavljaju ubicu, oružje i prostoriju koju tražite. Ostalih 18 kartica je spojeno zajedno, promešano i podeljeno tako da je svako od igrača dobio 3 kartice. Na poruku će svako od vas dobiti koje 3 kartice poseduje oko 20:20h.
Pre nego što podelimo kartice, moramo odrediti ko će igrati koji. Od poslednje igre kada je broj postova u plemenskoj temi imao značaj, WanderLust je napisala najviše postova, zatim Naup, onda Troya, potom Dzejkobs, a iza njega Jason, pa Selima. Ja ću na FB pitati prvo WanderLust koja želi da igra (prva, druga, treća, četvrta, peta ili šesta), potom ću pitati Naupa, onda Troyu i tako dok ne podelimo pozicije. Kada vam postavim pitanje na FB, imaćete 60 sekundi da odgovorite. U 19:50h ću vam krenuti postavljati pitanja kako bi se igra mogla spremiti do 20:30h.
Uz slanje pozicije koji igrate, napisaćete mi i startnu poziciju na tabli (jedna prostorija iz koje krećete igru).
Nakon što su pozicije određene i karte podeljene, počinje igra (u 20:30h).
Igru počinje prvi igrač na potezu pitanjem "Da li je ubica ______ izvršio ubistvo ______"?
Za prostoriju se uvek navodi ona u kojoj se nalazite. I to morate navesti pre svakog poteza. Ona prostorija koju odaberete kao startnu, u njoj morate odigrati prvi potez. Ako ste npr. odabrali "hol" kao startnu poziciju, vaš potez će izgledati ovako:
NALAZIM SE U HOLU
Npr. "Da li je Mr. Pink izvršio ubistvo francuskim ključem"?
Ako ja odgovorim sa DA, igra je završena i osoba koja je postavila pitanje pobeđuje. U tom slučaju bi u koverti bili: Hol, Mr. Pink i francuski ključ.
Ako to nije rešenje, to znači da neko poseduje karticu ili kartice hola, Mr. Pinka i francuskog ključa. Uvek vam se pokazuje jedna kartica i to od prve osobe sa vaše leve strane. Ako prva osoba sa leve strane nema niti jednu karticu, onda vam pokazuje druga osoba sa leve strane i tako dok neko nema makar jednu od navedenih kartica. Ako jedna osoba ima 2 ili 3 kartice iz pitanja, nasumičnim odabirom (preko random org) biće odabrano koja kartica će vam biti pokazana. Naravno, kartica se ne pokazuje javno, nego ću vam slati na FB radi bržeg toka igra nego da šaljem na poruku na forumu.
Ako je npr. raspored pozicija ovakav:
1- WanderLust 2- Naup 3- Troya 4- Dzejkobs 5- Jason 6- Selima
Na potezu je WanderLust recimo kao prvi igrač i postavlja pomenuto pitanje iz primera ranije:
Nalazim se holu
"Da li je Mr. Pink izvršio ubistvo francuskim ključem"?
Selima je prvi igrač sa leve strane (s obzirom da je leva strana suprotna smeru kazaljke na satu). Ako Selima ima minimalno jednu od tri kartice (Mr. Pink, hol ili francuski ključ), ja ću na temi napisati "SELIMA IMA KARTICU". Kada to napišem, WanderLust će dobiti na FB poruku koju karticu ima Selima. Onog momenta kada ja napišem "Selima ima karticu", potez je završen i igra sledeći igrač po redu koji postavlja slično pitanje.
Ako Selima u ovom primeru ne bi imala karticu, onda se traži prvi igrač sa leve strane koji ima, posle Selime bi se proveravalo da li Jason ima karticu, ako nema ni on, onda Dzejkobs. Ukoliko je Dzejkobs prvi igrač koji ima karticu sa leve strane, ja ću na temi napisati "DZEJKOBS IMA KARTICU".
Vaš zadatak je da pratite igru, eliminišete iz poteza u potez prostorije, ubice i oružje dok ne budete sigurni da imate rešenje. Jasno, svaku karticu koju dobijete (uključujući one koje imate) ne predstavljaju rešenje jer se ne nalaze u koverti nego kod nekog od igrača.
Nakon što ste odigrali prvi potez, svaki sledeći potez možete ili ostati u istoj prostoriji i ponovo pitati neko drugo pitanje vezano za tu prostoriju ili možete preći u drugu prostoriju. Kretati se možete samo od jedne do druge prostorije koje su susedne. Pa tako npr. iz hola možete preći ili u biblioteku ili u dnevnu sobu. Postoji izuzetak, iz prostorija na ćoškovima (kuhinja, dnevna soba, biblioteka i studio") se možete kretati dijagonalno. To znači da iz kuhinje pored očitih spavaće sobe i trpezarije, možete preći i u biblioteku i obrnuto. Iz studija možete preći u dnevnu sobu i obrnuto kroz tzv. tajne prolaze.
Pobedu u igri možete odneti na još jedan način. Ukoliko se desi npr. da ste rešili ubistvo koje se desilo recimo u holu, a vi se nalazite u bilijar sali, jasno je da su vam neophodna tri poteza da stignete do hola i postavite pitanje u toj prostoriji. Međutim, vi možete kada dođete na potez napisati u prvom redu boldirano:
REŠIO SAM UBISTVO
"Mr. Pink je u holu izvršio ubistvo francuskim ključem". (čak iako ste u bilijar sali)
Međutim u slučaju da napišete boldirano "rešio sam ubistvo" i odigrate potez za drugu prostoriju i promašite, ispali ste iz igre.
Za svaki potez imate dva minuta. Kad ja napišem komentar "_____ ima karticu" sledeći igrač ima dva minuta da iznese svoju pretpostavku. Znači ako sam ja napisao komentar u 21:15h, sledeći igrač mora odigrati u 21:17 najkasnije inače gubi potez.
Pogrešno odigran potez automatski znači gubitak tog poteza. To može biti odigran potez iz prostorije u kojoj ne možete biti i slično.
Sva potencijalna pitanja možete pitati na FB privatno do početka igre. Kada krene igra, nikakva pitanja na FB nisu dozvoljena, jer je nemoguće da pratim igru ovog tipa i da odgovaram na pitanja vezana za igru.
|
|
| |
GameHost33 | Date: Thursday, 30-04-2020, 19:26 | Message # 3 |
Generalissimo
| Dopuna pravila
Rekao sam već da ukoliko se desi npr. da prvi igrač sa leve strane koji poseduje karticu iz pitanja ima dve ili čak sve tri kartice iz pitanja, da ću ja na random org odrediti koja vam se pokazuje.
Ako postavite pitanje u 21:17h, ja ću uvek odgovor napisati čim unesem podatke u svojoj tabeli (znači za minut-dva najkasnije).
Npr. ako WanderLust u onom pitanju:
Nalazim se u holu
Da li je Mr. Pink izvršio ubistvo francuskim ključem?
dobije odgovor "Selima ima karticu"
A desi se da Selima (ili prvi igrač sa leve strane koji ima karticu) ima dve ili više kartica iz pitanja u rukama (npr. francuski ključ i hol), ostaviću prostor igraču (u ovom slučaju Selimi) da unutar tih 60 sekundi između pitanja i mog odgovora meni pošalje na FB koju karticu želi da pokažem WanderLust (francuski ključ ili hol).
Znači morate biti izuzetno brzi i čim vidite da neko pita pitanje, a vi imate dve kartice iz pitanja, iste sekunde maltene na FB morate poslati koju želite da pokažem. Čim unesem podatke u svoju statistiku, ući ću na FB da pošaljem osobi koja pita koju karticu dobija. Ako kada uđem na FB ne vidim koja je kartica odabrana od osobe koja pokazuje karticu, random org će odrediti.
Suštinski, veoma retko će se desiti da prva osoba sa leve strane koja ima karticu zapravo poseduje 2 ili 3 kartice iz pitanja, ali eto da vam ostavim mogućnost da sami kao u pravom Kluedo odaberete koju želite da pokažete. Drugačije od ovoga je nemoguće izvesti jer kad bi se čekalo duže, automatski bi ostali igrači znali da ta osoba ima više od jedne kartice iz pitanja u rukama, pa bi samim time igra bila neregularna. Tako da, pratite igru na temi i budite brzi.
|
|
| |
GameHost33 | Date: Thursday, 30-04-2020, 19:27 | Message # 4 |
Generalissimo
| Taktika je naravno ključ ove igre. Do rešenja morate doći pre drugih, a da ne budete sumnjivi.
Npr. ako ste u prvom krugu odigrali potez:
NALAZIM SE U HOLU
Da li je Mr. Pink izvršio ubistvo francuskim ključem?
A u drugom potezu:
OSTAJEM U HOLU
Da li je Mr. Pink izvršio ubistvo nožem?
Svim ostalim igračima će postati veoma jasno da ste u prethodnom krugu dobili karticu "francuski ključ" i da to nije oružje kojim je ubistvo izvršeno.
Vi u pitanjima naravno možete koristiti kartice za koje znate da nisu deo ubistva kako bi prikili trag, pa tako npr. ako ste vi osoba koja ima karticu sa likom "Mr. Pinka", a postavite pitanje "Da li je Mr. Pink izvršio ubistvo francuskim ključem", lako možete zavarati trag drugima.
Sve u svemu, vi trebate zaključiti šta je najbolje za vašu igru.
|
|
| |
GameHost33 | Date: Thursday, 30-04-2020, 20:12 | Message # 5 |
Generalissimo
| Startne pozicije su određene:
Naup, Dzejkobs i Selima su odabrali da krenu iz kuhinje.
WanderLust kreće iz dnevne sobe.
Jason i Troya iz biblioteke.
Eventualne greške u postavljanju pitanja i slično će se tolerisati samo u prvom krugu (znači prvi potez svih igrača). Od drugog kruga za svaku grešku ide gubitak poteza u tom krugu.
Oko 20:25h ćete ovde na forumu dobiti na poruku vaše 3 kartice.
Igra će početi u 20:30h kada će biti otključana tema, a WanderLust može odigrati prvi potez. Ostali idu redosledom kako je i navedeno u opisu igre, niko nije promenio poziciju. Naup će igrati drugi, Troya treći, Džejkobs četvrti, Jason peti, a Selima šesta.
|
|
| |
GameHost33 | Date: Thursday, 30-04-2020, 20:22 | Message # 6 |
Generalissimo
| Znači još jednom da ponovimo samo kako se potez može odigrati.
NALAZIM SE U ______ ; PRELAZIM U ________ ; OSTAJEM U __________ (jedno od ova tri)
Da li je ________ (osoba) izvršila ubistvo ________ (oružje)?
|
|
| |
WanderLust | Date: Thursday, 30-04-2020, 20:31 | Message # 7 |
Lieutenant general
Group: Users
| NALAZIM SE U DNEVNOJ SOBI;
Da li je Mr. Blonde izvršila ubistvo nozem?
do no harm, take no shit
|
|
| |
GameHost33 | Date: Thursday, 30-04-2020, 20:32 | Message # 8 |
Generalissimo
| Selima ima karticu.
|
|
| |
Naup | Date: Thursday, 30-04-2020, 20:34 | Message # 9 |
Colonel general
Group: Users
| NALAZIM SE U KUHINJI;
Da li je Mr. Pink izvršila ubistvo pistoljem?
|
|
| |
GameHost33 | Date: Thursday, 30-04-2020, 20:35 | Message # 10 |
Generalissimo
| WanderLust ima karticu
|
|
| |
|